Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredatta yapılan değişikliklerle ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’, ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ise ‘sömürgecilik’ terimlerinin kullanılacağını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla birlikte Batı merkezli bazı kavramların yeniden tanımlandığını duyurdu. İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camii yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Tekin, tarih ve coğrafya terminolojisinde önemli değişiklikler yapıldığını belirtti.
Bakan Tekin, öğrencilerin zihin dünyasını etkileyen Batı merkezli ifadelerin değiştirildiğini açıkladı. Tarihte kullanılan ‘Haçlı Seferleri’ ifadesinin, aslında bir saldırı olduğunu vurgulayarak, müfredatta ‘Haçlı Saldırıları’ olarak güncellendiğini ifade etti. Bu değişiklikle, olayın gerçek mahiyetinin öğrencilere doğru aktarılması hedefleniyor.
Tekin, tarihsel anlatıdaki Avrupa merkezli bakış açısını eleştirerek, ‘Coğrafi Keşifler’ teriminin yerine ‘sömürgeciliğin başlangıcı’ olarak değerlendirilen bir yaklaşımın benimsendiğini söyledi. Bu kapsamda, yeni müfredatta bu tür kavramların daha eleştirel bir gözle ele alınacağı belirtildi.
Ayrıca, ‘Orta Asya’ yerine ‘Türkistan’ ifadesinin kullanılacağını belirten Bakan Tekin, bu değişikliğin siyasi atmosferin ürünü olduğunu ve bilimsel literatürde karşılığının Türkistan olduğunu savundu. Benzer şekilde, ‘Ege Denizi’ yerine geçmişte kullanılan ‘Adalar Denizi’ gibi kavramların milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekildi.
Bakan Tekin, milli bilinç ve değerlerin eğitim sisteminde öncelikli olduğunu vurguladı. Gazze’deki saldırılar sonrası okullarda adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi kavramların öne çıkarıldığını söyledi. Emperyal güçlerin dikkatini üzerlerinde hissettiklerini belirten Tekin, milli şuurun canlı tutulması gerektiğini ifade etti.
Tekin, Ramazan ayında okullarda düzenlenen etkinliklere yönelik ‘Talibanizm’ suçlamalarına da yanıt verdi. Etkinliklerin gönüllülük esasına dayandığını ve öğrencilere paylaşma, merhamet, dürüstlük gibi değerleri kazandırmayı amaçladığını belirtti. Program sonunda, okullarını süsleyen öğrencilere ödüller verildi.





















Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus facilisis scelerisque tortor, vel finibus nibh accumsan non. Mauris lacinia rutrum nunc, ut mattis risus accumsan bibendum. Curabitur varius turpis dui, eget porttitor tellus rutrum ultrices. Duis ut tempus leo. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Phasellus pulvinar vestibulum sapien, at maximus nibh.
Yorum Yap