Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 2020 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda kent ve ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Savaş, ara vermeden yaklaşık 4 saat süren programda gazetecilerin ve vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

“HATAY’DA BİN 868 VATANDAŞ KORONAVİRÜS SEBEBİYLE VEFAT ETTİ”

2020 yılında tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının Hatay’daki yansımalarını ve vefat sayılarını açıklayarak programa başlayan Lütfü Savaş, 1 Mart-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Hatay’da Covid-19 vakası sebebiyle bin 868 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin pandemi süecinde yapması gerenleri yaptığını, merkezi hükümetin Hatay’da alması gereken önlemleri almadığını söyledi .

HAYAT EVE SIĞMIYOR

Hatay’da artan vakaların önüne geçmek için defalarca 15 günlük izolasyon çağrısında bulunduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Pandemi konusunda herkesi elini taşın altına koymaya davet ettim. ‘Hayat eve sığar’ demek kolay. Ancak insanların ihtiyaçlarını karşılamadan evde kal diyemezsiniz. Biz belediye olarak üstümüze düşen her şeyi yaptık. 17 bin aileye ihtiyaçlarını gidermesi için kart dağıttık. Çocuklarımızın eğitimle ilgili ihtiyaçlarını karşıladık. 5 bin aileye her gün ekmek dağıttık. Hatay’da 55 bin aile temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. 19 yıldır ülkeyi yönetenler bu durumu görmezden gelerek bizi eleştiremezler” dedi.

“HATAY SUSUZ KALABİLİR”

Başkan Lütfü Savaş, kurak geçen kış mevsimi ve yaşanan su sıkıntısı ile ilgili düşüncelerinide paylaştı. Savaş, “Karaçay Barajı'nda ve birçok noktada su seviyesi çok düştü. Eğer önlem almazsak tüm Hatay susuz kalabilir. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tamamlandığında vatandaşlarımızla paylaşacağız. Mevcut suyumuzu verimli ve tasarruflu kullanmalıyız” dedi.

“AİLEME İÇİRMEYECEĞİM SUYU HATAY HALKINA İÇİRMEM”

Lütfü Savaş, konuyla alakalı İskenderun bölgesine Aslantaş Barajı’ndaki suyun neden verilmediğini de açıkladı. Aslantaş Barajı’ndaki suyun 13 farklı noktadan kirlendiğini vurgulayan Başkan Savaş, “Osmaniye’deki iki ayrı noktadan çıkan su ırmaklar aracılığıyla baraja taşınıyor. Yapılan incelemelerde biyolojik ve kimyasal oksijen değeri normal seviyenin altında çıkması gerekir. Bu konudaki kanun ve yönetmelik; ‘kanalizasyon karışan su tesiste arıtılsa bile içme suyu olarak kullanılmaz’ diyor. Bana bu konuda baskı yapanlar kanun dışı iş yapmamı istiyor. Bunun bir de vicdani yönü var. İçmeyeceğim ve aileme içirmeyeceğim suyu Hatay halkına içirmem” diyerek daha maliyetli bile olsa kuyulardan su çekmeye devam edeceklerini kaydetti.

LÜTFÜ SAVAŞ ELEŞTİRİLERE RAKAMLARLA YANIT VERDİ

Lütfü Savaş, mevcut iktidarın Hatay’daki temsilcilerinin yapılan hizmetlere yönelttiği eleştirilere de rakamlarla yanıt verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi boyunca 557 dönümlük arsa, arazi, mesken vb. yapıları satın aldıklarını söyleyen Savaş, bu alımlar için 102 milyon 421 bin lira harcadıklarını belirtti. Bugüne kadar bu alanların 9 dönümünü sattıklarını ve bu satışlardan 30 milyon 496 bin lira gelir elde ettiklerini de ifade eden Savaş, yalnız bu satışlardan harcadıkları paranın 3’te 1’ini çıkardıklarının altını çizdi.

“FUAR ALANININ SATIŞI İÇİN 2016’DA ONAY VERENLER ŞİMDİ KARŞI ÇIKIYOR”

Yaptıkları satışlardan elde edilen karın rantçılara değil Hatay halkına harcandığını anlatan Başkan Savaş, “İktidar temsilcileri ‘Hatay’ı parsel parsel sattırmadık’ diye sosyal medyada şov yaptılar. Fuar alanını parçalayarak satmanız mümkün değil. 2016’da oranın satışı için onay verenler bugün ‘Sattırmadık’ diye paylaşım yapıyorlar.  Biz sattığımız gayrimenkullerden elde edilen geliri rantçılar için değil Hatay halkı için kullanıyoruz. Sattığımız her yerin değerini yükselterek sattık. Şimdiki fuar alanına da ihtiyaç kalamayacak çünkü fuarları Expo alanlarında yapacağız” diyerek eleştirilere son noktayı koydu.

Lütfü Savaş, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2019 yılı verilerini de referans alarak Hatay Büyükşehir Belediyesi ve bazı büyükşehir belediyelerin yatırımlarını karşılaştırdı.

GELİRE GÖRE 5,52 KAT FAZLA YATIRIM HATAY HALKIYLA BULUŞTU

Nüfus ve sosyolojik özellikler bakımından birbirine benzer şehirleri karşılaştıran Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılında 453 milyon liralık yatırım yaptığını söyledi. Kredi ve satışlardan elde edilen 83 milyon liraya karşın 453 milyon liralık yatırım yaptıklarını yineleyen Savaş, gelire göre 5,52 kat fazla tutarda yatırım yaptıklarını ifade etti.

Bu oranın Gaziantep için 1,47, Kahramanmaraş için 1,07, Kayseri için 0,9 ve Konya için 1,3 kat olduğunu da söyleyen Savaş, yapamaz denilen her projenin altından başarıyla kalktıklarını anlattı.

Başkan Lütfü Savaş, bir vatandaşın HATSU’ya olan su borcu nedeniyle evinin icra kanalıyla satışının yapıldığına dair çıkan söylentilere de açıklık getirdi.

“HEMŞEHRİMİZLE KONUŞUP ÖZÜR DİLEDİK”

HATSU’nun dışarıdan 27 avukat ile çalıştığını ve dosya takiplerini bu avukatların yaptığını ifade eden Lütfü Savaş, “Bir vatandaşımız yaklaşık 7 bin liralık borcu nedeniyle icralık olmuş. İlgili avukat bu borcu bizden habersiz icra yoluyla tahsil etmeye çalışmış. Biz kimsenin suyunu kesmek ya da icraya vermek niyetinde değiliz. Bunu öğrendiğimiz an avukat ile ilişiğimizi kestik. Hemşehrimizle konuşup özür diledik” dedi.

“BİLDİĞİNİZ TÜM YOLLAR KAPALIYSA YA YENİ YOL BULMALISINIZ YA DA YENİ YOL AÇMALISINIZ”

Hatay’ın ve Hatay halkının elde ettiği geliri artırmak için yollar aradıklarını ve bunları hayata geçirmek için çaba harcadıklarını ifade eden Lütfü Savaş, “Bildiğiniz tüm yolar kapalıysa ya yeni yol bulmalısınız ya da yeni yol açmalısınız. İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Bu konunun gerekliliği ile ilgili çalışmaları Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başlatmış. Celal Bayar’ın imzasıyla 1956’da Resmi Gazete’de yayımlanmış. Ancak Cumhuriyet tarihinde en uzun süre iktidarda kalan bu zihniyet bu duruma kulak tıkıyor” dedi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tablo ve bunun Hatay’a yansımaları da konuşlan konular arasında yer aldı.

“İSKENDERUN’UN SERBEST BÖLGE OLMASI BİRÇOK SEKTÖRÜ YENİDEN CANLANDIRIR”

Çiftçi sayısının Türkiye’de yüzde 49 azalırken Hatay’da yüzde 69 oranında azaldığını söyleyen Savaş, “Antakya OSB’deki firma sayısı 63’ten 51’e düştü. Firmalar ya kapandı ya konkordato ilan etti. Sadece OSB’de 300 kişi işsiz kaldı. Enerji tüketimleri yüzde 70 azaldı. Hatay’dan Suriye’ye günde 250 TIR gidiyordu. Şimdi bu sayının çok uzağındayız. İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi birçok sektörü yeniden canlandırır” dedi.

“19 YILDA 2 TRİLYON 400 MİLYAR DOLAR HARCANMIŞ”

Mevcut iktidarın Cumhuriyet tarihindeki tüm iktidarlardan katbekat daha fazla satış yaptığını sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Sadece son 19 yılda 62 milyar dolarlık satış yapıldı. 2002 yılına kadar bu rakam 8,2 milyar dolar. Tekel, Türk Telekom, TÜPRAŞ, PETKİM gibi önemli işletmeler yabancılar satıldı. Türkiye’nin dış borcu 129 milyar dolardan 447 milyar dolara geldi. Borç stoku 5 kat arttı. 2002 yılında büyüme yüzde 6,2 seviyelerindeyken şu anda 0,5 seviyelerinde. Cumhuriyet tarihinde 2002 yılına kadar görev yapan hükümetler 714 milyar dolar harcarken mevcut iktidar sadece 19 yılda 2 trilyon 400 milyar dolar harcamış” diyerek ülkenin ekonomik verilerinin iç açıcı olmadığını dile getirdi.

“GENÇLERİN TALEPLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Gençlerin iş beğenmediklerini söyleyen herkese tepki verdiğini ve bu tepkinin çok haklı olduğunu ifade eden Savaş, “Gençlerimiz teknolojik ürünlere ulaşmakta zorlanıyor. Çünkü bu ürünlerden lüks tüketim vergisi alınıyor. Onların iş beğenmediğini söyleyen bir zihniyet var. Bilgisayar mühendisi birine amelelik yap derseniz tabi ki beğenmez. Siz herkesin mezuniyetine ve yeteneğine göre istihdam yaratmak zorundasınız. 19 yıldır buna uygun politika üretmek zorundasınız.  İnsanların yüzde 78’i ekonominin kötü gittiğini düşünüyor. Yüzde 26’sı temel ihtiyaçlarını gideremediğini söylüyor. Bununla beraber toplumun üçte ikisi kaynakların doğru ve adil kullanıldığında kendi kendimize yetebileceğimizi düşünüyor” dedi.

HATAY’IN PROJELERİ MASAYA YATIRILDI

Lütfü Savaş hayata geçen, devam eden ve yapılacak projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

HADO, Expo, kırsal kalkınma projesi gibi başat projelerin son durumunu açıklayan Savaş, “Bugüne kadar bize destek veren herkese teşekkür ettik. Sayın Valimizin desteğiyle HADO’daki çalışmalarımız devam ediyor.  Sayın Valimiz HADO’da öncelikli olarak yolcu taşımacılığı yapılmasını istedi. Biz de çalışmalarımıza buna göre şekil verdik. Ancak bize engel olup izin vermeyenlerin de olduğunu unutmuyoruz.  Serinyol-Madenli yolu ile ilgili çıktığı ifade edilen izne dair bize henüz resmi bir yazı gelmedi. Geldiği zaman çalışmaya başlarız” dedi.

“EXPO 2022’YE YAKIN BİR TARİHE ERTELENEBİLİR”

Lütfü Savaş, Expo’yu belediyenin değil Hatay halkının para kazanması için yapacaklarını bir kez daha açıkladı. Hatay’ın tıbbi aromatik bitkilerini, endüstrileşmiş tarım ürünlerini, narenciyesini ve fidanlarını öne çıkartacaklarını sözlerine ekleyen Savaş, Expo’nun 2022’ye yakın bir tarihe ertelenebileceğini, bunu da Expo yönetim kurulu ile birlikte yakın zamanda açıklayacaklarını ifade etti.

BAŞKAN SAVAŞ MÜJDEYİ VERDİ

Altyapı, Expo, HADO, kırsal kalkınma, tarihi dokunun restorasyonu gibi projelerin yanı sıra raylı sistem ile ilgili de projeleri olduğunu açıklayan Savaş, “Projemiz içinde Antakya, Kırıkhan, Hassa ve Samandağ var. Öncelikli olarak Antakya-Üniversite-Havaalanı var. Ağustos ayında açıklayacağımız bir projemiz daha var. Bizim projelerimizin temel amacı vatandaşlarımızın ekonomik olarak refaha ve huzura kavuşmasıdır” diyerek Hatay halkına müjdeyi verdi.

Lütfü Savaş, vatandaşlardan gelen sorulara da yanıt verdi. Altyapı ve üstyapı çalışmaları ile ilgili sorulan soruları yanıtlayan Savaş, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından merkezdeki yolların hepsinin beton asfaltla kaplanacağını belirtti.

Milletvekilliğine aday olup olmayacağı soruya da yanıt veren Lütfü Savaş, öyle bir niyetinin olmadığını ifade etti.

“HATAY HALKININ NEFES ALACAĞI ALANA İHTİYACI VAR”

Antakya Atatürk Stadyumu ve Antakya Spor Salonu’nun alanları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Bugüne kadar stadyum ve spor salonunu defalarca revize ettik. Yaklaşık 15 milyon lira harcadık. Ancak stadyumun yerine TOKİ ya da betonarme yapılmasına karşı çıkarım. Halkın nefes alacağı alana ihtiyacı var. O bölge için bizim projemiz var. Bize verirlerse oraya engelli eğitim merkezi, gençlik merkezi, yeşil alan ve altta otoparktan oluşan çok güzel bir tesis yapabiliriz” dedi.

Programın son bölümünde Hatayspor ve Hatay’daki sportif gelişmeleri de değerlendiren Başkan Lütfü Savaş, “ Osmanlıspor maçında futbolcuların yanına inip onlari tebrik ettiğim için bir yıldır mahkemede savunma veriyorum. Ben gerekirse Hatayspor için hapis de yatarım, taraftarımızın canı sağ olsun” diye konuştu.