İBT WEB

ATATÜRK ÇİÇEĞİ İÇİN ÖZEL BAHÇE OLUŞTURULDU

Genel (ÇH) - Çamlıyayla Haber | 09.11.2021 - 15:55, Güncelleme: 09.11.2021 - 15:55 1422+ kez okundu.
 

ATATÜRK ÇİÇEĞİ İÇİN ÖZEL BAHÇE OLUŞTURULDU

ATATÜRK ÇİÇEĞİ İÇİN ÖZEL BAHÇE OLUŞTURULDU

Mustafa Kemal Atatürk, Hatay sorunuyla yakından ilgilendiği dönemde, 19 Kasım 1937 günü Mersin üzerinden Adana’ya geçer. O yolculuk sırasında Gazi, Tarsus’a da uğrar. Tarsus Parkı'nı gezdikten sonra havuz başında kahvesini içen Atatürk, ilk kez gördüğü ve çok beğendiği kırmızı yaprakları olan çiçeğin ismini sorar. O çiçek, belediye meclisi üyesi Celal Karmutlu tarafından Mısır’dan getirilmiştir. Çiçeğin ilk ekimi de Tarsus Belediye Başkanı Muvaffak Ziya Uygur’un isteğiyle Tarsus Parkına yapılmıştır. Fakat çiçeğin adını sormak kimsenin aklına gelmemiştir. Gazi, çiçeğin adını sorunca belediye yetkilileri bir yanıt veremezler, sadece çiçeğin nereden geldiğini anlatırlar. TARSUSLULAR ÇİÇEĞE BAŞKA AD VERMEDİ, ATATÜRK ÇİÇEĞİ DEDİ Atatürk, çiçeği çok beğendiğini ifade eder, şehirlerin parklarına daha çok ekilmesini önerir. Hatta çiçeğin Ankara’da yetişip yetişmeyeceğini de yanındakilere sorar. Atatürk’ün Tarsuslularla son görüşmesidir bu. Bu ziyaretten 1 yıl sonra ebediyete intikal eder. Atatürk’e olan sevgi ve saygılarıyla tanınan Tarsuslular, Gazi’nin çok sevdiği bu çiçeğe sonraki yıllarda da isim vermez. O çiçeği, büyük devrimcinin anısına saygının bir parçası olarak Atatürk Çiçeği olarak anarlar. Artık günümüzde hangi Tarsusluya sorsanız bu çiçeği Atatürk çiçeği olarak anar. BELEDİYENİN SOSYAL TESİSLERİNE ATATÜRK ÇİÇEKLERİ DİKİLDİ Tarsus Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 83.yılında çeşitli etkinliklerle anıyor. Etkinlikler kapsamında belediye sosyal tesisleri içinde bir alana Atatürk çiçekleri ekildi ve bahçeye de Atatürk Bahçesi adı verildi. Gazi’nin Tarsus’u son ziyareti ve Atatürk çiçeğinin ad öyküsü de bir tabelaya yazılarak bahçenin girişine konuldu. Tarsus Belediyesinin sosyal tesislerine gelenleri bundan sonra Atatürk çiçekleri karşılayacak.
ATATÜRK ÇİÇEĞİ İÇİN ÖZEL BAHÇE OLUŞTURULDU

Mustafa Kemal Atatürk, Hatay sorunuyla yakından ilgilendiği dönemde, 19 Kasım 1937 günü Mersin üzerinden Adana’ya geçer. O yolculuk sırasında Gazi, Tarsus’a da uğrar. Tarsus Parkı'nı gezdikten sonra havuz başında kahvesini içen Atatürk, ilk kez gördüğü ve çok beğendiği kırmızı yaprakları olan çiçeğin ismini sorar.
O çiçek, belediye meclisi üyesi Celal Karmutlu tarafından Mısır’dan getirilmiştir. Çiçeğin ilk ekimi de Tarsus Belediye Başkanı Muvaffak Ziya Uygur’un isteğiyle Tarsus Parkına yapılmıştır. Fakat çiçeğin adını sormak kimsenin aklına gelmemiştir. Gazi, çiçeğin adını sorunca belediye yetkilileri bir yanıt veremezler, sadece çiçeğin nereden geldiğini anlatırlar.
TARSUSLULAR ÇİÇEĞE BAŞKA AD VERMEDİ, ATATÜRK ÇİÇEĞİ DEDİ
Atatürk, çiçeği çok beğendiğini ifade eder, şehirlerin parklarına daha çok ekilmesini önerir. Hatta çiçeğin Ankara’da yetişip yetişmeyeceğini de yanındakilere sorar. Atatürk’ün Tarsuslularla son görüşmesidir bu. Bu ziyaretten 1 yıl sonra ebediyete intikal eder. Atatürk’e olan sevgi ve saygılarıyla tanınan Tarsuslular, Gazi’nin çok sevdiği bu çiçeğe sonraki yıllarda da isim vermez. O çiçeği, büyük devrimcinin anısına saygının bir parçası olarak Atatürk Çiçeği olarak anarlar. Artık günümüzde hangi Tarsusluya sorsanız bu çiçeği Atatürk çiçeği olarak anar.
BELEDİYENİN SOSYAL TESİSLERİNE ATATÜRK ÇİÇEKLERİ DİKİLDİ
Tarsus Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 83.yılında çeşitli etkinliklerle anıyor. Etkinlikler kapsamında belediye sosyal tesisleri içinde bir alana Atatürk çiçekleri ekildi ve bahçeye de Atatürk Bahçesi adı verildi. Gazi’nin Tarsus’u son ziyareti ve Atatürk çiçeğinin ad öyküsü de bir tabelaya yazılarak bahçenin girişine konuldu.
Tarsus Belediyesinin sosyal tesislerine gelenleri bundan sonra Atatürk çiçekleri karşılayacak.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve blokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.