İBT WEB

Kandıra Bezi KO MEK ile hayat buluyor

Genel (MBH) - Mersin Blok Haber | 21.06.2021 - 08:25, Güncelleme: 21.06.2021 - 08:25 1561+ kez okundu.
 

Kandıra Bezi KO MEK ile hayat buluyor

Kandıra Bezi KO MEK ile hayat buluyor

İki bin yıllık geçmişi olan ve unutulmaya yüz tutan Kandıra bezi, KO-MEK ile emekçi ellerde yeniden hayat buluyor.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) yaklaşık iki bin yıllık geçmişe sahip olan ancak, unutulmaya yüz tutan Kandıra Bezi’ne yeniden hayat veriyor. Geçtiğimiz dönemlerde KO-MEK, Kandıra kurs merkezinde bu amaç çerçevesinde “Kandıra Bezi Dokuma Branşı” açarak Kandıra Bezi dokumasını öğrenmek isteyen kursiyerlere bu imkânı sağlamış oldu. TEZGÂHLAR HARIL HARIL ÇALIŞIYOR Kandıra Bezi Dokuma Branşı için yeni bir sınıf oluşturularak dokuma tezgâhlarının yerleştirildiği Kandıra KO-MEK kurs merkezinde eğitimler yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Kandıra Bezi tezgâhlarının kurulmasından itibaren hızlıca eğitimlere başlayan KO-MEK, unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel sanatı öğrenmek isteyen yüzlerce kursiyere eğitim verdi. ÜRÜNLER DOĞAL VE PAMUK İPTEN Branşın eğitmenleri de, makine kullanımı konusunda eğitimlerin verildiği KO- MEK’te ayrıca yine Kandıra bezinin olmazsa olmazlarından olan iplik detayı da gözden kaçırılmadı. Bezine doğalık ve terletmeme özelliğini veren pamuk ve keten karışımı ile üretilen iplikler kullanılarak, üretim için tezgâhlara serilmeye devam ediliyor. “KANDIRA BEZİ KIZLARIMIZIN ÇEYİZİNDE OLMAZSA OLMAZ” Kandıra Bezi Dokuma Branşına katılan kursiyerlerden Ayla Büyük Bayrak; “Ben Kandıra’ya gelin olarak geldim. Eşimin evinde çok görüyordum ama dokumayı bilmiyordum. KO-MEK sayesinde Kandıra Bezi’ni dokuyarak çocuklarımızın çeyizini hazırlıyoruz. Eskiden olduğu gibi artık KO-MEK sayesinde Kandıralı kızlarımızın çeyizinde asırlık Kandıra Bezi ürünlerinden yapılmış ürünler süslüyor” diye ifade etti. ÖĞRENMEK İÇİN İZMİTTEN KANDIRAYA GELİYOR Kandıra Bezi Dokuma Kursuna İzmit’ten gelerek Kandıra’da eğitim alan Nesrin Yıldız Özer ise “Biz aslen Karadenizliyiz, bizim oralarda da bu bezden çok var ama ilgi duyduğum halde dokumayı öğrenememiştim. KO-MEK sayesinde dokumayı öğrendim. Kandıra Bezi Dokuması oldukça meşakkatli ama yine de  seviyorum, bana psikoterapi gibi geliyor.” diyerek tüm ilgi duyanları KO-MEK’te Kandıra Bezi Dokuma kursuna davet etti. 
Kandıra Bezi KO MEK ile hayat buluyor

İki bin yıllık geçmişi olan ve unutulmaya yüz tutan Kandıra bezi, KO-MEK ile emekçi ellerde yeniden hayat buluyor.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) yaklaşık iki bin yıllık geçmişe sahip olan ancak, unutulmaya yüz tutan Kandıra Bezi’ne yeniden hayat veriyor. Geçtiğimiz dönemlerde KO-MEK, Kandıra kurs merkezinde bu amaç çerçevesinde “ Kandıra Bezi Dokuma Branşı” açarak Kandıra Bezi dokumasını öğrenmek isteyen kursiyerlere bu imkânı sağlamış oldu.

TEZGÂHLAR HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

Kandıra Bezi Dokuma Branşı için yeni bir sınıf oluşturularak dokuma tezgâhlarının yerleştirildiği Kandıra KO-MEK kurs merkezinde eğitimler yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Kandıra Bezi tezgâhlarının kurulmasından itibaren hızlıca eğitimlere başlayan KO-MEK, unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel sanatı öğrenmek isteyen yüzlerce kursiyere eğitim verdi.

ÜRÜNLER DOĞAL VE PAMUK İPTEN

Branşın eğitmenleri de, makine kullanımı konusunda eğitimlerin verildiği KO- MEK’te ayrıca yine Kandıra bezinin olmazsa olmazlarından olan iplik detayı da gözden kaçırılmadı. Bezine doğalık ve terletmeme özelliğini veren pamuk ve keten karışımı ile üretilen iplikler kullanılarak, üretim için tezgâhlara serilmeye devam ediliyor.

“KANDIRA BEZİ KIZLARIMIZIN ÇEYİZİNDE OLMAZSA OLMAZ”

Kandıra Bezi Dokuma Branşına katılan kursiyerlerden Ayla Büyük Bayrak; “Ben Kandıra’ya gelin olarak geldim. Eşimin evinde çok görüyordum ama dokumayı bilmiyordum. KO-MEK sayesinde Kandıra Bezi’ni dokuyarak çocuklarımızın çeyizini hazırlıyoruz. Eskiden olduğu gibi artık KO-MEK sayesinde Kandıralı kızlarımızın çeyizinde asırlık Kandıra Bezi ürünlerinden yapılmış ürünler süslüyor” diye ifade etti.

ÖĞRENMEK İÇİN İZMİTTEN KANDIRAYA GELİYOR

Kandıra Bezi Dokuma Kursuna İzmit’ten gelerek Kandıra’da eğitim alan Nesrin Yıldız Özer ise “Biz aslen Karadenizliyiz, bizim oralarda da bu bezden çok var ama ilgi duyduğum halde dokumayı öğrenememiştim. KO-MEK sayesinde dokumayı öğrendim. Kandıra Bezi Dokuması oldukça meşakkatli ama yine de  seviyorum, bana psikoterapi gibi geliyor.” diyerek tüm ilgi duyanları KO-MEK’te Kandıra Bezi Dokuma kursuna davet etti. 

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve blokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.