İBT WEB

Türkiyenin en büyük işletmesinde yerli tohumluk buğdayın hasadı

Ekonomi (TG) - Tarsus Gazetesi | 10.06.2021 - 09:02, Güncelleme: 10.06.2021 - 09:02 1611+ kez okundu.
 

Türkiyenin en büyük işletmesinde yerli tohumluk buğdayın hasadı

Türkiyenin en büyük işletmesinde yerli tohumluk buğdayın hasadı

TİGEM'e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, sertifikalı tohum için yetiştirilen buğday çeşitlerinin hasadına 157 biçerdöverle başlandı. Şanlıurfa'daki Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, sertifikalı tohum için yetiştirilen buğday çeşitlerinin hasadına başlanarak, devam ediliyor. ALANDA ÇOK SAYIDA ÜRÜN YETİŞTİRİLİYOR Alan açısından dünyanın sayılı, Türkiye'nin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor. BUĞDAY TOHUMLARI ÇİFTÇİLERE ULAŞTIRILIYOR Harman sonrası en son teknoloji kullanılarak hazırlanan 8 ekmeklik, 6 makarnalık buğday çeşidi tohumu çiftçilere ulaştırılarak tarım sektörüne kazandırılıyor. TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürü Bülent Öztürk, işletmelerinin 1 milyon 633 bin dekar araziye sahip olduğunu, bunun 966 bin dekarlık bölümünde tarım yapıldığını söyledi. İşletmede tarım ve hayvancılık olmak üzere iki önemli faaliyet yürütüldüğünü anlatan Öztürk, "Bitkisel üretimde en fazla buğday üretimi, kırmızı mercimek, ayçiçeği, arpa, fiğ ve hayvanlarımız için kaba yem üretimi yapmaktayız. Son yıllarda sulamaya açtığımız alanlarla birlikte işletmemizde 696 bin dönüm alanda sulu tarım yapılmaktadır. Şu anda 207 bin 118 dekarda kuru, 387 bin 731 dekar alanda ise sulu olmak üzere toplam 594 bin 894 dekarda buğday üretimi yapılıyor. Hali hazırda buğdayın hasadı devam etmektedir." dedi. 157 BİÇERDÖVERLE HASAT YAPILIYOR İşletmede farklı yerlerde 157 biçerdöver ve 140 kamyon ile hasat yapıldığını aktaran Öztürk, 3 bin kişinin hasatta aktif olarak çalıştığını kaydetti. "200 BİN TON BUĞDAY BEKLENİYOR" Mayıs ayında başladıkları hasada son hız devam ettiklerini kaydeden Altıparmak, şöyle devam etti: "8 ekmeklik, 6 makarnalık buğday çeşidinin hasadını gerçekleştiriyoruz. Ortalama dekara 500 kilogram verim ve toplamda 200 bin ton ürün bekliyoruz. Ürettiğimiz tüm ürünü sertifikalı tohum olarak ülke çiftçisinin hizmetine sunmaktayız. Bu tohum çeşitlerimiz ülkemizdeki tarım araştırma enstitüleri tarafından ıslah edilen yüksek verimli tamamı yerli çeşitlerdir. Burada hasadı yapılan tohumluk mahsulü, önce kamyonlar vasıtasıyla tesislerimize götürüyoruz. Silolarımızda çeşit çeşit ayrımını yaptıktan sonra günlük 1.200 ton kapasiteli selektör tesisimizde eledikten sonra paketleyip çiftçilerimize sunuyoruz."
Türkiyenin en büyük işletmesinde yerli tohumluk buğdayın hasadı

TİGEM'e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, sertifikalı tohum için yetiştirilen buğday çeşitlerinin hasadına 157 biçerdöverle başlandı.
Şanlıurfa'daki Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, sertifikalı tohum için yetiştirilen buğday çeşitlerinin hasadına başlanarak, devam ediliyor.

ALANDA ÇOK SAYIDA ÜRÜN YETİŞTİRİLİYOR
Alan açısından dünyanın sayılı, Türkiye'nin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor. BUĞDAY TOHUMLARI ÇİFTÇİLERE ULAŞTIRILIYOR
Harman sonrası en son teknoloji kullanılarak hazırlanan 8 ekmeklik, 6 makarnalık buğday çeşidi tohumu çiftçilere ulaştırılarak tarım sektörüne kazandırılıyor.

TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürü Bülent Öztürk, işletmelerinin 1 milyon 633 bin dekar araziye sahip olduğunu, bunun 966 bin dekarlık bölümünde tarım yapıldığını söyledi.

İşletmede tarım ve hayvancılık olmak üzere iki önemli faaliyet yürütüldüğünü anlatan Öztürk, "Bitkisel üretimde en fazla buğday üretimi, kırmızı mercimek, ayçiçeği, arpa, fiğ ve hayvanlarımız için kaba yem üretimi yapmaktayız. Son yıllarda sulamaya açtığımız alanlarla birlikte işletmemizde 696 bin dönüm alanda sulu tarım yapılmaktadır. Şu anda 207 bin 118 dekarda kuru, 387 bin 731 dekar alanda ise sulu olmak üzere toplam 594 bin 894 dekarda buğday üretimi yapılıyor. Hali hazırda buğdayın hasadı devam etmektedir." dedi. 157 BİÇERDÖVERLE HASAT YAPILIYOR
İşletmede farklı yerlerde 157 biçerdöver ve 140 kamyon ile hasat yapıldığını aktaran Öztürk, 3 bin kişinin hasatta aktif olarak çalıştığını kaydetti. "200 BİN TON BUĞDAY BEKLENİYOR"
Mayıs ayında başladıkları hasada son hız devam ettiklerini kaydeden Altıparmak, şöyle devam etti:

"8 ekmeklik, 6 makarnalık buğday çeşidinin hasadını gerçekleştiriyoruz. Ortalama dekara 500 kilogram verim ve toplamda 200 bin ton ürün bekliyoruz. Ürettiğimiz tüm ürünü sertifikalı tohum olarak ülke çiftçisinin hizmetine sunmaktayız. Bu tohum çeşitlerimiz ülkemizdeki tarım araştırma enstitüleri tarafından ıslah edilen yüksek verimli tamamı yerli çeşitlerdir. Burada hasadı yapılan tohumluk mahsulü, önce kamyonlar vasıtasıyla tesislerimize götürüyoruz. Silolarımızda çeşit çeşit ayrımını yaptıktan sonra günlük 1.200 ton kapasiteli selektör tesisimizde eledikten sonra paketleyip çiftçilerimize sunuyoruz."

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve blokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.