Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, Türkiye’nin ocak-eylül döneminde 9 ülkeye yaptığı deniz salyangozu ihracatı 14.2 milyon doları aştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-eylül döneminde 9 ülkeye gerçekleştirdiği deniz salyangozu ihracatı 14 milyon 220 bin 783 dolara ulaştı. Bu dönemde toplam 1298 ton deniz salyangozu, çeşitli işlenmiş formlarda ihraç edildi.
Geçen yılın aynı döneminde 1017 ton deniz salyangozu ihracatından 10 milyon 676 bin 250 dolar gelir elde edilmişti. Bu yılın 9 ayındaki ihracat, miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 33’lük bir artış gösterdi.
Söz konusu dönemde Türkiye’den en çok deniz salyangozu ihraç edilen ülkeler Güney Kore, Çin ve İspanya oldu. Güney Kore’ye 4 milyon 373 bin 954 dolarlık, Çin’e 3 milyon 933 bin 880 dolarlık ve İspanya’ya 3 milyon 126 bin 62 dolarlık satış yapıldı.
Bu ülkelerin yanı sıra Japonya, ABD, Tayvan, Fransa, İtalya ve Ukrayna da deniz salyangozu alıcısı konumunda yer aldı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender, yılın 9 ayındaki ihracat artışının sektör için memnuniyet verici olduğunu belirtti. İskender, uluslararası talebin sürdüğünü ve özellikle Güney Kore, Çin ve İspanya pazarlarındaki güçlü konumun önemini vurguladı. Diğer ülkelerde de ihracat imkanlarını geliştirme hedefinde olduklarını ifade etti.
İskender, yılın kalan bölümüne ilişkin beklentilerinin olumlu olduğunu, mevcut pazarlardaki talebin devam etmesi ve yeni bağlantıların kurulmasıyla ihracat performansının sürdürüleceğini öngördü. Deniz salyangozunun Türkiye’nin su ürünleri ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ekledi.





















Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus facilisis scelerisque tortor, vel finibus nibh accumsan non. Mauris lacinia rutrum nunc, ut mattis risus accumsan bibendum. Curabitur varius turpis dui, eget porttitor tellus rutrum ultrices. Duis ut tempus leo. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Phasellus pulvinar vestibulum sapien, at maximus nibh.
Yorum Yap