Venezuela, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Roma Statüsü’nden çekilme kararını BM’ye bildirdi. Dışişleri Bakanı Plasencia, UCM’nin coğrafi yanlılık sergilediğini savundu.

Venezuela, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile kurucu sözleşmesi Roma Statüsü’nden çekilme kararını Birleşmiş Milletler’e (BM) iletti. Dışişleri Bakanı Felix Plasencia, Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez’in talimatıyla alınan bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
Plasencia, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği bildirimde, Venezuela’nın UCM’den çekilme kararının kesin ve geri dönülemez olduğunu belirtti. Bakan, UCM’nin faaliyetlerini eleştirerek, mahkemenin coğrafi yanlılık sergilediğini savundu.
Venezuela Dışişleri Bakanı, UCM’nin çalışmalarını orantısız bir şekilde Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde yoğunlaştırdığını söyledi. Bu durumun Küresel Güney’in zararına olduğunu belirten Plasencia, mahkeme mekanizmalarının uluslararası adaleti sağlamaktan uzaklaştığını iddia etti.
Plasencia, UCM’nin halklar arasındaki eşitsizlikleri derinleştirdiğini ve halkların kendi kaderini tayin ile egemenlik haklarını tanımadığını savundu. Bu nedenle, Venezuela halkına yönelik uygulanan ve uluslararası adaletin gidermesi gereken eşitsizlikleri ağırlaştıran ‘hukuki savaş’ boyutunu reddettiklerini ifade etti. Venezuela, halkların egemenliğine ve kendi kaderini tayin hakkına saygılı, adil bir adalet anlayışına bağlılığını yineledi.





















Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus facilisis scelerisque tortor, vel finibus nibh accumsan non. Mauris lacinia rutrum nunc, ut mattis risus accumsan bibendum. Curabitur varius turpis dui, eget porttitor tellus rutrum ultrices. Duis ut tempus leo. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Phasellus pulvinar vestibulum sapien, at maximus nibh.
Yorum Yap