Gençlerde Kanser Uyarısı Mide Bağırsak Kanseri 20’li Yaşlara Düştü

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Durak, mide ve bağırsak kanserlerinin genç yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirtti. Dışkıda kan gibi belirtilerin hemoroid sanılarak ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Gençlerde Kanser Uyarısı Mide Bağırsak Kanseri 20’li Yaşlara Düştü

İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Durak, mide ve bağırsak kanserlerinin giderek daha genç yaşlarda görüldüğünü bildirdi. Özellikle dışkıda kan gibi belirtilerin hemoroid olarak geçiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Durak, yaşam tarzı değişikliklerinin riski artırdığını ve erken teşhisin önemini belirtti.

Kanser Vakalarında Yaş Ortalaması Düşüyor

Doç. Dr. Serdar Durak, kanser vakalarının yaş ortalamasının düştüğünü ve artık 20’li ve 30’lu yaşlarda da birçok kanser türünün görülebildiğini söyledi. Bu durumun mide ve bağırsak kanserlerinde daha belirgin olduğunu ifade etti.

Durak, bu düşüşün nedenleri arasında genetik faktörler ve beslenmenin etkili olduğunu, ancak asıl nedenin yaşam ve tüketim alışkanlıklarındaki değişimler olduğunu belirtti. Artan obezite, sigara ve alkol tüketimi, hareketsizlik, kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketiminin başlıca sebepler arasında yer aldığını açıkladı.

Belirtiler Göz Ardı Ediliyor

Genç yaşta görülen kanserlerin daha agresif seyredebileceğini belirten Durak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni vakaların en az beşte birinin 50 yaş altı bireylerde görülmesinin beklendiğini kaydetti. Genç yaşta görülen kanserlerde hastalığın daha hızlı, sinsi ve agresif ilerleyebileceğini vurguladı.

Birçok hastanın belirtileri göz ardı ettiğini dile getiren Durak, gençlik algısıyla kanser olmam düşüncesinin belirtileri önemsizleştirdiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin hemoroid olarak düşünülüp geçiştirildiğini ve bu nedenle tanının ileri evrede konulduğunu belirtti.

Kanlı Dışkılama Mutlaka Değerlendirilmeli

Durak, kanlı dışkılamanın her zaman kanser anlamına gelmediğini ancak mutlaka bir gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Şikayetlerin devam etmesi halinde kolonoskopi ile altta yatan farklı bir nedenin araştırılması gerektiğini söyledi.

Mide kanseri belirtileri arasında karın ağrısı, bulantı, kusma, açıklanamayan kilo kaybı ve yutma güçlüğü görülebildiğini aktardı. Kolon kanserinde ise dışkıda kan, tekrarlayan karın ağrıları, kansızlık ve kilo kaybının öne çıktığını belirtti.

Kolon kanseri tarama yaşının 50’den 45’e düşürüldüğünü bildiren Durak, hastalığın genç yaşlarda görülme sıklığının artması nedeniyle bu değişikliğin yapıldığını söyledi. İlerleyen dönemde bu yaş sınırının daha da aşağı çekilebileceğini ekledi.

Polipler Erken Teşhisle Temizlenebiliyor

Düzenli kontrollerin önemine dikkat çeken Durak, kolonoskopi sırasında kansere dönüşme riski taşıyan poliplerin tespit edilip aynı işlem sırasında temizlenebildiğini belirtti. Bu poliplerin temizlenmemesi durumunda kansere dönüşebileceğini ve bu sayede hastanın kansere yakalanmadan tedavi edilebildiğini söyledi.

Sağlıklı yaşamın kanser riskini azalttığını vurgulayan Durak, kilo kontrolü, işlenmiş ve tütsülenmiş gıdalardan kaçınma, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ve düzenli hareket etmenin önemini vurguladı. Özellikle aile öyküsü bulunan kişilerin kontrollerini aksatmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Gençlerde Kanser Uyarısı Mide Bağırsak Kanseri 20’li Yaşlara Düştü
Gençlerde Kanser Uyarısı Mide Bağırsak Kanseri 20’li Yaşlara Düştü
DSÖ Kongo’da Ebola Salgınını İzliyor Hantavirüs Riskini Düşük Görüyor
DSÖ Kongo’da Ebola Salgınını İzliyor Hantavirüs Riskini Düşük Görüyor
Diyet Yapanların Fark Edemediği 5 Kilo Verme Hatası
Diyet Yapanların Fark Edemediği 5 Kilo Verme Hatası
33. Avrupa Obezite Kongresi Türkiye’de Başladı Obezite Mücadele Stratejileri Tartışılıyor
33. Avrupa Obezite Kongresi Türkiye’de Başladı Obezite Mücadele Stratejileri Tartışılıyor
Uzmanlardan Tuz Tüketimi Uyarısı Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalıkları Riski Belirtildi
Uzmanlardan Tuz Tüketimi Uyarısı Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalıkları Riski Belirtildi
Basınç Ülserleri İçin Mantar Bazlı Yara Bandı Geliştiriliyor
Basınç Ülserleri İçin Mantar Bazlı Yara Bandı Geliştiriliyor
Haberin Doğru Adresi
Blok Haber

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus facilisis scelerisque tortor, vel finibus nibh accumsan non. Mauris lacinia rutrum nunc, ut mattis risus accumsan bibendum. Curabitur varius turpis dui, eget porttitor tellus rutrum ultrices. Duis ut tempus leo. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Phasellus pulvinar vestibulum sapien, at maximus nibh.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması